Steeds meer bedrijven zetten in op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en proberen zoveel mogelijk activiteiten te “vergroenen”.  Als je spreekt over duurzaamheid dan denk je al gauw aan het gebruik van de auto. We geven je een vijftal quick-wins om je zakelijke mobiliteit duurzamer in te richten. Zo bespaar je niet alleen kosten maar draag je ook extra bij om het milieu te sparen.

1. Verminder het gebruik! Volle auto’s!

De mooiste oplossing naar duurzaamheid is natuurlijk om gewoon minder gebruik te maken van de auto. Breng hiervoor de gelegenheden waarvoor medewerkers hun auto gebruiken in kaart. Je zult zien dat medewerkers best vaak samen op pad gaan terwijl elk de eigen auto gebruikt. Huur dan bijvoorbeeld als werkgever een auto en vraag medewerkers om samen vanaf de werklocatie naar hun bestemming te reizen.

2. Een auto of een fiets met een stekker!

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een elektrische auto of fiets. Het gebruik van een elektrische auto of fiets heeft best leuke voordelen ten opzichte van de klassieke variant. Denk hierbij aan een fluisterstille auto, goedkoper tanken en het genot van frisse buitenlucht, medewerkers nemen het steeds vaker in overweging. Maak de drempel tot een overstap laag, laat medewerkers eraan proeven door eens een elektrovoertuig een maand ter beschikking te stellen.

3. Werk met mobiliteitsbudgetten.

Medewerkers vinden het nu eenmaal fijn om te kiezen en te wisselen. Laat medewerkers hun vervoersmiddel kiezen! Waarom zou ik het hele jaar gebruik maken van een leaseauto als ik in het voorjaar en in de zomer het lekker vind om te fietsen. Dan kun je wellicht in de winter weer beter voor een paar maanden gebruik maken van een shortlease constructie.

Er zijn werkgevers die hun medewerkers zelfs belonen omdat ze slim omgaan met hun mobiliteit. Zo worden kosten bespaart, het milieu ontlast en ontvangt de medewerker een extraatje.

4. Geef als directie het goede voorbeeld

Een goed voorbeeld doet volgen. Kies als directielid ook voor een elektrische auto in plaats van een benzine auto. En verruil een lease voor shortlease in combinatie met het gebruik van een (bedrijfs)fiets of openbaar vervoer. Je zult zien dat als eenmaal de trend gezet is andere medewerkers snel zullen volgen.

5. Introduceer een mobiliteitsrichtlijn

Het structureel verduurzamen van mobiliteit gaat alleen lukken als organisaties hun wensen verankeren in regels. Het is daarom niet verkeerd om de regels vast te leggen in een richtlijn. In een richtlijn kunnen organisaties aangeven hoe men onder werktijd invulling geeft aan mobiliteit. Daarin kan bijvoorbeeld worden opgenomen in welke situaties de organisatie wil dat er gebruik wordt gemaakt van een huurauto of een shortleaseconstructie. Hoe het mobiliteitsbudget kan worden aangewend en voor welke reizen men welk vervoersmiddel de voorkeur geeft.

Autop is inmiddels al meer dan 60 jaar actief in de Limburgse verhuurbranche. Wij denken graag met bedrijven mee over hun invulling van een duurzaam wagenpark. Inmiddels beschikken wij over vijf vestigingen door heel Limburg en maken wij gebruik van een wagenpark dat inmiddels meer dan 800 auto’s waaronder vanzelfsprekend ook elektrische auto’s. Ook voor bijvoorbeeld een E-Golf geldt dat als u vandaag bestelt u morgen kunt rijden. Wij hebben er zelfs een aantal direct leverbaar!

Ook hiervoor geldt, wij regelen het….