Menig personeelsafdeling is er druk mee. Het werven van nieuw personeel. Hadden we de afgelopen jaren een overschot aan werkzoekenden, nu weten we soms niet waar we goed en gedegen personeel moeten vinden. Daarbij komt nog eens een keer dat personeel ook steeds vaker een “wensenlijstje” heeft ten aanzien van arbeidsvoorwaarden. De auto van de zaak blijft nog steeds een gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde, zeker als een bepaalde functie vraagt om het gebruik van een auto.


Deze specifieke arbeidsvoorwaarde kan in het wervings- en selectieproces nogal eens een akelige spelbreker zijn. Het zal je net gebeuren dat je na een duur wervings- en selectieproces eindelijk de perfecte persoon voor de functie hebt gevonden en dat je niet tot overeenstemming kunt komen vanwege de auto van de zaak.


Het is natuurlijk begrijpelijk dat de werkgever zijn risico in de proeftijd wil beperken met enkel een kilometervergoeding voor de zakelijke kilometers. Echter kan het de werknemer ook niet verweten worden aanspraak te willen maken op een vastgelegde of voor de functie bepalende arbeidsvoorwaarde. En zo gaat het onboarden van een nieuwe medewerker eigenlijk al meteen fout. En dat is zonde.


Daarom moet er gekeken worden naar beide belangen. Zeker in een proefperiode kan een shortleaseconstructie uitkomst bieden. Op deze wijze loopt de werkgever praktisch geen financieel risico. De huurovereenkomst van de auto is na een maand per dag opzegbaar terwijl de werknemer kan beschikken over een auto van de zaak. Bovendien dekt de werkgever ook nog een stukje van zijn risicoaansprakelijkheid af. Zo kan deze bij een eventuele schade niet worden aangesproken door de verzekeringsmaatschappij van de werknemer.


Autop is inmiddels al meer dan 60 jaar actief in de Limburgse verhuurbranche. Inmiddels beschikken wij over vijf vestigingen door heel Limburg en maken wij gebruik van een wagenpark dat inmiddels meer dan 800 auto’s telt. We denken dagelijks met zowel ondernemers als HR consultants mee als het gaat om mobiliteitsvraagstukken gerelateerd aan arbeid en personeel. Een mobiliteitsoplossing kan vaak al binnen een uur worden geboden op basis van heldere en transparante voorwaarden.

Wij regelen het….